Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Рівненської області

 ГоловнаСтатті10 Листопада, 2020р.
 Версія для друку

О, ця страшна пліснява!

Опубліковано: 10.11.2020, 12:29

Пліснява на продуктах, підвіконнях чи стінах оселі — явище часте, але не надто естетичне, водночас, зовсім не корисне для нашого здоров’я. Багато людей вважають, що пліснява не шкідлива, тому без зайвих сумнівів споживають їжу, на якій помітні сліди плісняви, та не поспішають знищувати „грибок” у себе вдома. І дарма.

Пліснява — це мікроскопічні гриби, або ж мікроміцети. Це надзвичайно різноманітна група мікробів, і до них входять не лише ті, які викликають плями на стінах. Серед цих грибів є багато важливих видів, які використовують промислово (приміром, для отримання антибіотиків) чи для виготовлення сирів. Зокрема, мікроміцети (від грец. mikros — маленький та mykes — гриб) — учасники біодеградації та ґрунтоутворення. Група мікробів дуже різноманітна і не обмежується лише тими видами, що ми бачимо на стінах та на їжі.

2.png

Вдихання спор плісняви та контакт із нею може викликати подразнення дихальних шляхів та респіраторні симптоми. При тривалому контактуванні з пліснявою підвищуються ризики виникнення алергій. Окрім того, грибні метаболіти можуть виступати тригером для розвитку астми. Найбільш небезпечною пліснява може бути для немовлят, дітей, людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом, для людей, які мають алергії, астму, а також проблеми зі шкірою (наприклад, екзему). На фоні серйозного зниження імунітету і високої концентрації спор плісняви можуть виникати такі серйозні хвороби, як аспергільоз легень.

Ми приносимо їх у будинок з взуттям, на домашніх тваринах, з квітковим ґрунтом і багатьма іншими речами. У спокійному стані вони не є шкідливими. Але якщо з’являються сприятливі умови, ці спори „прокидаються” і починають швидко розмножуватися. Утворюються цілі колонії одноклітинного грибка. Вони приживаються на найзручніших для них поверхнях. Формується грибниця, яку вже добре видно неозброєним оком.

пліснява7.jpg

Споживати у їжу продукти, на яких з’явилася пліснява, не варто. Адже гриби можуть продукувати токсини, що у високих кількостях дуже небезпечні. Якщо ви помітили, що на хлібі або у банці варення з’явилася пліснява — не їжте їх та не намагайтеся позбутися плісняви, просто відрізавши шматок хліба з нею чи забравши її ложкою. Уражена грибом частина запліснявілого продукту насправді значно більша, ніж здається на перший погляд.

5.jpg

Для того щоб „розбудити” спори, потрібна волога і прохолода. Найчастіше пліснява проступає на зовнішніх стінах будинку, у ванній кімнаті, підвальних приміщеннях і горищах. Неправильна гідроізоляція труб і конденсат на них також стають сприятливим середовищем для неї. Оптимальні умови для цвілі — це температура близько 20 градусів тепла і вологість повітря вище 70%. Додати до цього сильний перепад температури з навколишнім середовищем і погану вентиляцію — маємо ідеальні умови для грибка.

Пліснява найчастіше з’являється по кутках або на стінах, до яких впритул приставлені меблі. У цих місцях немає циркуляції повітря, але є відповідний мікроклімат. Якщо в будинку є постійний приплив свіжого повітря, спори плісняви будуть просто змітатись, не встигнувши осісти на стінах. До того ж вентилювання дозволяє випаровуватися зайвій волозі. Тому друга причина появи плісняви — погана вентиляція в приміщенні. Тоді Рекомендується частіше відкривайте вікна, щоб створити протяг. Навіть взимку відкривати вікна три рази на день, на пару хвилин. До речі, завдяки цьому в будинку стає тепліше — свіже повітря нагрівається краще і швидше.

8.jpg

Важливо щоб вона не просто була, ця вентиляція, але забезпечувала рівномірний потік повітря в усіх кімнатах будинку. Кондиціонери добре справляються з цим завданням. Або ж в місцях підвищеної вологості встановлюють додаткову примусову систему вентиляції. Підвищену вологість можуть створити кімнатні рослини, акваріум, сушка білизни в приміщенні, сильні випари від готування їжі і навіть брак сонячного світла в будівлі, вікна якої звернені на північ.

Як же попередити появу плісняви? Варто виконувати наступні рекомендації:

• контролюйте вологість вдома. Її бажано підтримувати у межах 40-60%. При вищих значеннях може зростати ризик розвитку грибків, при нижчій — страждатимуть слизові оболонки носа, очей та шкіри;

• слідкуйте за „гігієною” приміщень і речей вдома. Пліснява може з’являтися у місцях з високою вологістю, наприклад, на перших поверхах будівель або через протікання несправного водопроводу. Усунення несправностей та за необхідності використання матеріалів із фунгіцидними компонентами (фарб, ґрунтовок) може допомогти вирішити ці проблеми;

• у місцях, де підвищена вологість, не варто встановлювати гіпсокартонні матеріали, адже вони малостійкі до вологості, погано просихають та навіть наскрізь можуть проростати пліснявою;

• утеплення холодних стін запобігає утворенню конденсату, що сприяє появі плісняви. Дуже важливою є належна вентиляція. Не забувайте користуватися витяжкою та регулярно провітрюйте приміщення;

• слідкуйте, щоб у будинку ніде не застоювалась вода, ретельно сушіть речі, перед тим як класти їх до шафи, не забувайте їх відразу діставати із пральної машини та розвішувати;

• завжди користуйтесь витяжкою при готуванні їжі та насухо витирайте стіни в ванній кімнаті після користування душем. Вологість може бути непомітною. Може здатися, що її немає, в будинку тепло і затишно, але в кутах все одно з’явився грибок. Причина може бути в промерзанні зовнішніх стін або неправильній зовнішній гідроізоляції будинку. Особливо це помітно в приміщенні на першому поверсі, оскільки близько знаходиться підвал і цоколь, який теж потрібно правильно ізолювати;

• вчасно змінюйте фільтри в кондиціонерах і зволожувачах повітря. На них можуть виростати цілі колонії грибів, спори яких з рухом повітря можуть розповсюджуватися по приміщенню;

• якщо маєте домашні рослини у горщиках, слідкуйте за станом ґрунту. У разі появи неприємного запаху пересадіть рослину у інший горщик, використовуйте дренаж та очищуйте листки від пилу. Ґрунт у горщиках з рослинами також може бути джерелом спор плісняви.

Якщо пліснява все ж з’явилась у вашому приміщенні, варто дотримуватись таких правил:

• спочатку потрібно виявити причину появи плісняви, видалити її механічно, а потім за допомогою хімічних засобів. Можна використовувати хлоровмісні мийні засоби, а також обробити місце фунгіцидами. Слідкуйте надалі за цим місцем після того, як його очистили;

• під час прибирання плісняви рекомендовано одягати захисні окуляри, довгі гумові рукавички та маску, яка закриває ніс та рот. Також бажано відкрити вікна, а двері у приміщення залишати закритими, щоб запобігти поширенню спор в інші приміщення;

• у випадку якщо пліснява з’являється на шпалерах чи гіпсокартоні, такі матеріали замінюють, а стіну під ними обробляють фунгіцидами. У разі великої кількості плісняви, краще звернутися за консультацією до фахівців;

• якщо грибок виник через промерзання стіни, потрібно перевірити її зовнішню ізоляцію. По можливості слід підвищити температуру всередині приміщення. Щоб видалити грибне тіло, спочатку треба сильно намочити його. Це не дасть спорам літати по повітрю. Потім видалити верхній шар пошкодженого оздоблювального матеріалу, шпалери, штукатурку та інші рихлі матеріали. Тоді обробити уражену ділянку хімічним засобом, охопивши навіть ті місця навколо основного джерела, де грибка немає, близько 1 метра по всьому периметру. Там теж є спори, але їх ще не видно. Після повного висихання поверхні повторити процедуру з протигрибковим засобом ще 2 рази (або дотримуватись інструкції від виробника протигрибкового засобу);

• не можна закривати оброблене місце меблями або килимом, забезпечуючи доступ теплого сухого повітря. Дві чи три доби бажано не користуватися цим приміщенням, але активно провітрювати його. Якщо для цвілі не буде сприятливих умов, вона скоріш за все не повернеться;

• всі приладдя, які ви будете використовувати (губки, серветки) потрібно акуратно утилізувати. Краще за все спалити.

Кілька цікавих фактів, які допоможуть краще зрозуміти плісняву: У Давній Греції запліснявілий хліб прикладали до ран, щоб продезінфікувати їх. Саме з плісняви виділили перший антибіотик. Її використовують для виготовлення ліків. Певні види плісняви містять речовини, що допомагають вбивати деякі шкідливі бактерії. З подібних мікроміцетів роблять антибіотики. Наприклад, пеніцилін і цефалоспорин.

Плісняву використовують для виробництва токайського вина. Токай — місто в Угорщині. Місцева вогкість подобається плісняві. Благородний вид грибка Botrytis cinerea чудово почувається у виноградниках і додає винам Токаю неповторний смак.

Пліснява активно бере участь у розкладанні біологічних матеріалів та утворенні ґрунту. Гриби руйнують мертву органічну речовину та передають частинки вуглецевих сполук у ґрунт, щоб рослини могли їх використовувати для свого росту.

Не всі чорні плісняві грибки на стінах небезпечні. Рід плісняви Stachybotrys має характерний чорний колір, а токсини, які він виділяє, — небезпечні для людини. Але це не єдиний пліснявий гриб, який має чорний колір. Інші можуть бути безпечними. Проте, на вигляд їх відрізнити складно. Відбілювач може вплинути на колір плісняви. У грибів є пігмент меланін. Кількість цього пігменту може збільшуватися під час окислювального процесу. Тому нічого дивного в тому, що після застосування відбілювача на стіні з’являється чорна пліснява замість зеленої.

2-1.jpg

Пліснява на сирі безпечна . Щоб приготувати сир із пліснявою, використовуються спеціально вирощені грибкові бактерії. Вони безпечні для людини. Але все ж є ознаки, при яких сир вживати вже не можна:

• неоднорідний колір, невідповідний до виду сиру;

• на зеленій плісняві проступає рожева або на білій помаранчева;

• змінилася консистенція;

• з’являється слиз чи плями;

• відчувається різкий запах аміаку.

Вдихання повітря у приміщенні з пліснявою не може викликати отруєння. А при вживанні у їжу зіпсованих продуктів це можливо. Це може викликати гостре отруєння, а деякі мікотоксини можуть навіть спричинити виникнення хронічних захворювань, таких як рак.

Бережіть себе та своїх близьких!

Тетяна КІРІЧУК,
методист кабінету навчального
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області


   
Статті
6 Травня10:39 Створення добровільної пожежної охорони на об’єктах суб’єктів господарювання
6 Травня10:16 Секрети успішного ділового спілкування
5 Травня15:53 Правила безпеки під час роботи за комп’ютером
16 Квітня15:03 Консультаційний пункт з питань ЦЗ при ТОВ „УК "Житло Сервіс Рівне”
29 Січня08:51 Як зміцнити імунітет взимку без ліків
20 Січня14:15 Користь квашених овочів та фруктів
18 Січня14:26 Правила безпечного купання на Водохреща
5 Січня12:26 Зимові ігри без снігу: в що пограти з дитиною на свіжому повітрі?
18 Грудня14:17 Поради щодо лікування застуди та гострих респіраторних захворювань
15 Грудня09:41 Обережно солярій!
23 Листопада09:43 ТИХИЙ ВБИВЦЯ – чадний газ.
10 Листопада12:29 О, ця страшна пліснява!
9 Листопада09:36 Безпечні дитячі іграшки
6 Листопада11:37 Небезпека переохолодження
19 Жовтня16:03 Повсякденні справи, які можна виконувати на свіжому повітрі
Статті