Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Рівненської області

 ГоловнаСтатті18 Грудня, 2020р.
 Версія для друку

Поради щодо лікування застуди та гострих респіраторних захворювань

Опубліковано: 18.12.2020, 14:17

Осінь і зима — сезон грипу і застуди. Хтось купує медичні препарати, навіть не звертаючись до лікаря, а хтось користується народними методами лікування. Тими, що колись бабусі лікували: подихати парою над картоплею чи закапати ніс соком цибулі. Коли йдеться про лікування застуди, чай є одним з ефективних способів вживання корисних трав, оскільки певні трави й трав'яні чаї мають протизапальні властивості.

Чай – мабуть, найдоступніший напій, адже його вживають усі. В теплому вигляді він сприяє розширенню судин і підвищенню потовиділення. Доданий в нього лимон, що багатий вітаміном С, є натуральним антисептиком. Такий напій підвищує опірність організму, полегшує симптоми і навіть піднімає настрій. Мед відомий своїми сильними бактерицидними властивостями, а також він сприяє засвоєнню вітамінів і відновленню обміну речовин в організмі. Зверніть увагу, що не рекомендується додавати мед в гарячу (вище 450) воду, так як при цьому він втрачає свої цілющі властивості. Трав'яні чаї можуть допомогти при різних симптомах, тому, ймовірно, вам варто запастися більше ніж одним трав’яним чаєм проти застуди. Наприклад, якщо у вас кашель, вам слід пити чай із м'яти, а якщо у вас надмірне виділення слизу – вживайте імбир.

1.jpg

М’ята має противірусні та антибактеріальні властивості, які допоможуть позбутися мікробів у ротовій порожнині, що викликають біль у горлі. Вважається, що м'ята сприяє заспокоєнню болю у м'язах, який може виникати під час застуди.

Найбільш поширений метод застосування імбиру, коли ви хочете вилікувати застуду, приготувати з нього лікувальний чай. Для цього розітріть на тертці шматочок (близько 1 см) кореня імбиру, додайте в нього лимонний сік і мед, потім накрийте кришкою і залиште настоюватися на 15-20 хвилин. Сушений імбир також можна використовувати, але такий напій буде менш корисним. Імбирний корінь містить ефірне масло, що володіє бактерицидними, потогінними, антисептичними, і відхаркувальними властивостями, широко використовується для лікування захворювань у дітей і дорослих. Також в корені імбиру містяться вітаміни і мікроелементи, що сприяють зміцненню імунної системи.

Цибуля теж володіє широким спектром лікувальної дії. Насамперед її використовують для профілактики грипу. Особливо сильною дією володіють фітонциди цибулі гострих сортів, тих, що змушують нас плакати. Лікувальні властивості цибулі пояснюються великим вмістом біоактивних речовин: білків, вуглеводів, вітамінів, пантотенової кислоти, флавоноїдукверцетину і його глікозидів, ферментів, сапонінів, органічних кислот (яблучної, лимонної), ефірного масла, азотистих речовин, мінеральних солей (калію, фосфору, заліза, йоду), полісахариду інуліну, фітину, сірковмісних сполук, рибофлавіну, бактерицидного кристалічної речовини, клітковини. Специфічний гострий і різкий аромат цибулі обумовлений ефірними маслами, яких більше в гострих сортах. Для посилення лікувального ефекту надається перевага вживанню цибулі в свіжому вигляді. А для усунення запаху цибулі з ротової порожнини потрібно просто пожувати гілочку свіжої петрушки або шматочок лимона зі шкіркою.

Варто попередити, що часник та цибуля, хоч і містять потужні противірусні речовини, але сильно подразнюють слизову рота. Тому присмачувати цими спеціями краще лише легкі овочеві страви. Якщо ви взагалі погано реагуєте на гостру приправу, додайте трохи соку цибулі, часнику в мед. Це пом’якшить подразнювальний ефект і посилить лікувальну дію.

Сезонні овочі та фрукти теж не будуть зайвими. Вони дуже смачні, в них міститься багато вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Саме тому так важливо споживати їх в достатній кількості кожен день. Передусім варто звернути увагу на ті продукти, які мають безліч корисних властивостей і можуть наситити організм макроелементами. Вчені радять їсти побільше гарбуза, буряка, моркви, ягід журавлини, калини та хурми.

2.jpg

В Україні здавна вживають журавлину – ці темно-червоні ягоди вже чимало століть поспіль використовуються в кулінарії і народній медицині. Журавлину сушать, вимочують, перетирають з цукром, роблять з неї варення та цілющі відвари, або просто заморожують, щоб потім додавати ягоди в чай. Вважається, що сік журавлини корисний для здоров'я, він має протизапальну і антистресову дію.

Властивості журавлини добре відомі нам усім – вона містить низку вітамінів (групи B, C, E та інших), а також важливі для людського організму мінерали: магній, фосфор, натрій, залізо, кальцій. Крім того, до її складу входять пектини, цукри, поліфеноли і танін. Регулярне вживання журавлини або її соку значно зміцнює імунітет. При цьому, кислоти, що входять до складу журавлини, дозволяють їй відносно довго зберігати свої первісні якості. Журавлина корисна і як засіб від ревматоїдного артриту, оскільки містить антиоксиданти, що запобігають характерним для хвороби імунним реакціям. Деякі вчені навіть вважають, що ягоди можуть не просто полегшувати симптоми, але і лікувати хворі суглоби.

3.jpg

Оспівану в піснях калину часто використовують для лікування застуди, а також як профілактичний засіб у розпал епідемій грипу та гострих респіраторних захворювань. Гіркуваті ягоди калини містять багато вітаміну С (зміцнює імунітет і бореться з передчасним старінням), а також вітаміну Р, потрібного для того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту. Велика кількість вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічниками для серця і судин. Тому, якщо вас турбують проблеми зі серцево-судинною системою, намагайтеся пити якомога більше компотів і морсів із калини та час від часу смакувати джемами й варенням із цієї ягоди. Калина поліпшує роботу серця, загоює рани, пришвидшує одужання під час вірусних захворювань, допомагає впоратися із хворобами шлунка. При цьому лікувальні властивості мають не лише ягоди, а й кора калини. Кору калини застосовують при розладі шлунка, а також для профілактики загострень гастриту і виразкової хвороби. Відвар плодів калини швидко знижує артеріальний тиск.

Хурму відносять до листопадних або вічнозелених дерев і кущів сімейства Ебенові. Латинська назва хурми — Diospyros має грецьке походження і перекладається як „їжа богів”. Багато видів хурми мають їстівні плоди, тому дерева і чагарники культивуються в багатьох країнах Євразії, США , Австралії, а також і в західних областях Прикарпаття, Херсонщини.

4.jpg

Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не зважаючи на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові). Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки та жовчовивідних шляхів. Хурма корисна і при нервовому та фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спортом варто ввести у свій раціон хурму.

Деякі вважають, що хурма — це фрукт, але насправді хурма — це ягода. Плоди хурми великі, м'ясисті, розміром із середнє яблуко. Хурма дозріває в кінці осені і може залишатися на деревах до зими. Якщо хурма дуже в'яже рот і гірка на смак, отже плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання в плоді падає рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком). У супермаркетах або на ринку часто можна побачити „шоколадну хурму”. Це американська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду. Також на прилавках багато хурми сорту шарон, виведеної в Ізраїлі. Цей сорт маркетологи назвали на честь рівнини шарон в Ізраїлі. Така хурма має більш м'який смак і не містить серцевини.

Виявляється, в навколишньому нас світі є все, що необхідно для боротьби з хворобами. Звичайно, це не причина відмовитися від офіційної медицини, але привід знати і обов’язково використовувати перевірені часом природні засоби.

Валентина БАТІЩЕВА,
методист обласного методичного кабінету
(безпеки життєдіяльності населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області


   
Статті
6 Травня10:39 Створення добровільної пожежної охорони на об’єктах суб’єктів господарювання
6 Травня10:16 Секрети успішного ділового спілкування
5 Травня15:53 Правила безпеки під час роботи за комп’ютером
16 Квітня15:03 Консультаційний пункт з питань ЦЗ при ТОВ „УК "Житло Сервіс Рівне”
29 Січня08:51 Як зміцнити імунітет взимку без ліків
20 Січня14:15 Користь квашених овочів та фруктів
18 Січня14:26 Правила безпечного купання на Водохреща
5 Січня12:26 Зимові ігри без снігу: в що пограти з дитиною на свіжому повітрі?
18 Грудня14:17 Поради щодо лікування застуди та гострих респіраторних захворювань
15 Грудня09:41 Обережно солярій!
23 Листопада09:43 ТИХИЙ ВБИВЦЯ – чадний газ.
10 Листопада12:29 О, ця страшна пліснява!
9 Листопада09:36 Безпечні дитячі іграшки
6 Листопада11:37 Небезпека переохолодження
19 Жовтня16:03 Повсякденні справи, які можна виконувати на свіжому повітрі
Статті