Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Рівненської області

 ГоловнаСтатті20 Січня, 2021р.
 Версія для друку

Користь квашених овочів та фруктів

Опубліковано: 20.01.2021, 14:15

Квашена капуста – найулюбленіша їжа українців. Коли про стерилізацію та пастеризацію ніхто ще не чув, овочі та фрукти, щоб зберегти на зиму, квасили й вимочували. З давніх часів і до цього часу дбайливі господині продовжують готувати її, починаючи з пізньої осені, маючи у своєму арсеналі величезну кількість рецептів, секретів і хитрощів.

Про користь вітаміну С говорити зайве. У зимовий час - це кращий спосіб поповнити запаси аскорбінової кислоти. У цьому плані квашена капуста дасть фору апельсинам та лимонам. У 300 грамах квашеної капусти міститься необхідна добова норма вітаміну С. Квашена капуста вважається низькокалорійним продуктом, тому що містить всього 19 ккал на 100 г.

3.jpg

З часом для убезпечення від псування стали квасити буряки, огірки, помідори, моркву, кавуни, кабачки, перець, баклажани, стручки квасолі, яблука, сливи та інші городні та садові культури. Робили це інтуїтивно, шляхом проб і помилок. Одним словом, усі квашені овочі та плоди – це справжнісінька комора здоров’я. Тому дієтологи радять якомога частіше вводити ці домашні заготівлі до щоденного раціону.

Та лише в ХХ столітті вчені дослідили й обґрунтували глибокі хімічні перетворення, що відбуваються в процесі квашення. Вони відкрили надзвичайно корисний вплив квашення на процеси травлення та інші функції організму, звернули увагу на феномен збагачення плодів вітаміном С під час процесу ферментації.

Науковці довели, що у квашених продуктах не лише повністю зберігаються біологічно активні речовини, які містяться в сирій сировині, а й доповнюються цілющими інгредієнтами тих приправ, котрі додаються: хрону, часнику, насіння кропу, гірчиці, листя смородини, перцю тощо.

6.jpeg

Правила зберігання квашеної городини зумовлені тим, що процес квашення, по суті, є різновидом процесу бродіння, в якому мікроорганізми беруть активну участь. То ж зберігати квашені плоди найкраще при температурі близько 0 градусів. Хоча вони і не втрачають своїх властивостей і при більш низьких температурах. Однак слід знати, що розморожування з подальшим повторним заморожуванням призводить до повної втрати вітаміну С і деяких інших цінних хімічних сполук. Тому, якщо продукт був заморожений, після першого розтавання його відразу слід вжити в їжу. Якщо це неможливо, наприклад, маєте велику кількість, то заморожування краще взагалі не допускати.

При зберіганні слід стежити, щоб в посудині заквашені плоди зверху були залиті розсолом, а не виступали над його поверхнею (без розсолу дуже швидко руйнується вітамін С). Тож виймати з розсолу їх слід невеликими порціями, безпосередньо перед їжею. Адже, полежавши в кімнаті або холодильнику в „сухому вигляді”, плоди будуть менш корисними.

Якщо продукт зберігається у великій посудині (діжці, барилі тощо), щоразу, як надберете частину його для вживання, потрібно закрити кришкою й повернути у прохолодне місце. Подовжують термін зберігання капусти також деякі додані до неї ягоди, особливо брусниця і журавлина. Слід пам’ятати, щоб квашені овочі або фрукти зберігалися довго, діставати їх слід тільки чистими столовими приборами.

1.jpg

Квашена капуста володіє вираженим омолоджуючим ефектом, для цього не обов’язково її вживати всередину, можна нанести на обличчя або на тіло і через півгодини змити прохолодною водою, результат вас здивує - підтягнута шкіра буде ще довго залишатися свіжою і гладенькою.

Квашені продукти не потрібно плутати з маринованими, які готують з додаванням оцту і пастеризують. За такого приготування вони втрачають свою користь. Якщо засолена капуста готова вже через 3 дні, то для приготування квашеної буде потрібно не менше ніж тиждень. І через тиждень - це вже зовсім інший корисний ферментований продукт.

Не зважаючи на корисні властивості квашених овочів та фруктів, у них є й протипоказання, що пов’язані з високим вмістом в цих продуктах органічних кислот. При надмірному їх вживанні або за наявності певних проблем із здоров’ям, можлива поява неприємних наслідків. Так, наприклад, гірчичні масла, що містяться в капусті, накопичуючись у кишківнику, викликають метеоризм (здуття живота). Слід пам’ятати, що всі квашені продукти містять багато солі, а тому вживати їх у великій кількості не рекомендують. Вони повинні бути частиною (приблизно третиною) від денної кількості овочів та фруктів. Краще їжте їх в першій половині дня та на обід. В холодну пору та навесні — регулярно додавайте квашення до свого раціону.

Їжа повинна бути корисною, тоді ви отримаєте справжню насолоду. Бережіть себе та будьте здорові!

Валентина БАТІЩЕВА,
методист обласного методичного кабінету
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області


   
Статті
6 Травня10:39 Створення добровільної пожежної охорони на об’єктах суб’єктів господарювання
6 Травня10:16 Секрети успішного ділового спілкування
5 Травня15:53 Правила безпеки під час роботи за комп’ютером
16 Квітня15:03 Консультаційний пункт з питань ЦЗ при ТОВ „УК "Житло Сервіс Рівне”
29 Січня08:51 Як зміцнити імунітет взимку без ліків
20 Січня14:15 Користь квашених овочів та фруктів
18 Січня14:26 Правила безпечного купання на Водохреща
5 Січня12:26 Зимові ігри без снігу: в що пограти з дитиною на свіжому повітрі?
18 Грудня14:17 Поради щодо лікування застуди та гострих респіраторних захворювань
15 Грудня09:41 Обережно солярій!
23 Листопада09:43 ТИХИЙ ВБИВЦЯ – чадний газ.
10 Листопада12:29 О, ця страшна пліснява!
9 Листопада09:36 Безпечні дитячі іграшки
6 Листопада11:37 Небезпека переохолодження
19 Жовтня16:03 Повсякденні справи, які можна виконувати на свіжому повітрі
Статті