Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Рівненської області

 ГоловнаСтатті22 Липня, 2021р.
 Версія для друку

Дбаємо про профілактику кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Опубліковано: 22.07.2021, 11:43

Літо – тепла пора року: зріють ягоди, фрукти, ми частіше перебуваємо на природі, виїжджаємо на відпочинок, в туристичні поїздки. Але необхідно пам’ятати, що літній сезон - це сприятливий час для поширення кишкових інфекцій, так як саме в цей період збільшується активність щодо переміщення населення в зв’язку з настанням шкільних канікул та відпусток, підвищується ймовірність споживання немитих фруктів, ягід, вживання в їжу різноманітних салатів, некип’яченого молока та води, купання в непристосованих та забруднених водоймах.

На шкірі рук людини збудники дизентерії та інших кишкових інфекцій зберігають життєздатність протягом 2-3 днів, на фруктах, ягодах, різних овочах вони можуть виживати від 1 до 10 днів, на поверхні різних предметів – до 14 днів. В процесі кулінарної обробки збудники кишкових інфекцій гинуть при 600С через годину, при 800С – через 10 хвилин, при кип'ятінні – миттєво. При низьких температурах бактерії зберігаються, але не розмножуються, ось чому для зберігання продуктів необхідні відповідні умови –  холодильник. Необхідно дотримуватись умов холодового режиму при зберіганні молокопродуктів, м’ясних продуктів, яєць та страв, які вживаються без термічної обробки, зокрема салатів, кондитерських кремових виробів. Зберігати продукти харчування необхідно тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій обов’язковим для кожного повинно бути ретельне миття рук з милом перед притотуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету. 

kyshkovy-ynfekts.jpg

Для пиття і приготування їжі необхідно використовувати воду з лабораторно перевірених централізованих джерел водопостачання. Молоко та молочні продукти в літню пору слід вживати тільки після термічної обробки. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою та обдати кип’ятком.

Протирання поверхонь кухонних шаф і столів після кожного використання – це одне з найпростіших і ефективних правил гігієни кухаря. У такий спосіб ви не тільки підтримуєте свій будинок у чистоті й порядку, але й перешкоджаєте розповсюдженню бактерій. Санітарні норми на кухні легко підтримувати, якщо прибирати будь-які забруднення, як тільки вони з'являються. Тримайте під рукою міцні паперові рушники, які відмінно поглинають вологу. Вони стануть вашим незамінним помічником у господарстві.

Для купання та відпочинку потрібно користуватися лише офіційно відкритими для цього облаштованими та обстеженими пляжами, ніколи не купатись у незнайомих водоймах з непроточною водою.

_1594985214_613x321_3_0_nw.jpeg

Дуже важливим є раннє виявлення захворювання. При появі найменших ознак порушення роботи кишківника, нудоти, проносу, навіть без підвищення температури, потрібно звернутися до лікаря - самолікування абсолютно недопустиме.

Ці загальні правила прості й ефективні. Регулярне прибирання: винесення сміття, протирання поверхонь і підтримання чистоти не займають багато часу, але ефективно допомагають уберегти родину від хвороб і харчових отруєнь.

 

Валентина БАТІЩЕВА,

методист обласного методичного кабінету

(безпеки життєдіяльності населення)

НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області


   
Статті
22 Липня15:59 Обережно, морозиво-енергетик! Більше шкоди, ніж користі
22 Липня11:43 Дбаємо про профілактику кишкових інфекцій та харчових отруєнь
7 Липня10:11 Надмірне перебування на сонці - шкідливе для здоров’я
11 Червня15:08 Безпека дітей під час літніх канікул
1 Червня11:32 Пожежна безпека на природі: аби відпочинок був вдалим
31 Травня11:47 Небезпека блискавки під час грози
13 Травня13:32 Дитяча допитливість та пластикові вікна
6 Травня10:39 Створення добровільної пожежної охорони на об’єктах суб’єктів господарювання
6 Травня10:16 Секрети успішного ділового спілкування
5 Травня15:53 Правила безпеки під час роботи за комп’ютером
16 Квітня15:03 Консультаційний пункт з питань ЦЗ при ТОВ „УК "Житло Сервіс Рівне”
29 Січня08:51 Як зміцнити імунітет взимку без ліків
20 Січня14:15 Користь квашених овочів та фруктів
18 Січня14:26 Правила безпечного купання на Водохреща
5 Січня12:26 Зимові ігри без снігу: в що пограти з дитиною на свіжому повітрі?
Статті