Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Рівненської області

 ГоловнаСтатті9 Вересня, 2021р.
 Версія для друку

Готуємось до сезону застуд за допомогою природних антибіотиків

Опубліковано: 09.09.2021, 15:49

Із приходом осінньо-зимового періоду зростає кількість людей, хворих на застуду. Це пов’язано з тим, що кожен день наш організм зустрічається з величезною кількістю мікроорганізмів, котрі є шкідливими. Такі патогенні бактерії та віруси здатні викликати серйозні захворювання, особливо тоді, коли восени імунітет людини знижений і вкрай вразливий до їхніх атак. Як знайти золоту середину та відшукати водночас дієвий та нешкідливий засіб, який би допоміг вберегтись від щорічної атаки застуди?

Вибір антибіотиків в аптеках вражає! Але боротися з бактеріями і лікувати запальні процеси можна ще й з допомогою натуральних продуктів, які завжди під рукою. Ще наші предки знали, що в природі існують рослини та речовини, здатні захищати організм від небезпечних бактерій – так звані „природні антибіотики”. Їх властивості використовують у багатьох рецептах народної медицини. На відміну від синтетичних ліків, натуральні 44 антибіотики безпечні для мікрофлори кишківника, не провокують появу грибкових інфекцій і не вражають слизову оболонку рота.

часник.jpeg

Часник - овоч із гострим смаком і характерним запахом є на кожній кухні і використовується як приправа. Народи всього світу вже давно визнали лікувальні та профілактичні властивості часнику. До складу часнику входять азотисті елементи, кальцій, магній, вітаміни В, С, Е, К, Д, РР тощо. Цей натуральний продукт „вбиває” не тільки хвороботворні мікроорганізми й бактерії, включаючи, наприклад, сальмонелу та кишкову паличку, а й гриби та віруси, не руйнуючи корисну кишкову мікрофлору. Завдяки фітохімічним сполукам і лікувальним з’єднанням сірки він допомагає боротися з вільними радикалами, знижує артеріальний тиск і перешкоджає розвитку тромбів. Часник має протипаразитарні, протионкологічні та антиоксидантні властивості, завдяки яким організм очищується від шкідливих речовин.

хрін.jpg

Почесне місце серед природних антибіотиків займає хрін, він належить до сімейства гірчичних. У коренях хрону міститься цілий комплекс вітамінів, ферментів, глікозидів, а також солі калію, кальцій, магній, натрій, фосфор, мідь, сірка та інші корисні елементи зокрема  гірчична олія.  Це надає йому не тільки харчову, але і лікувальну цінність. Він є сильним природним антибіотиком, котрий бореться з бактеріями порожнини рота, горла і є чудовим засобом для зміцнення загального імунітету, профілактики хвороб верхніх дихальних шляхів. Вживання хрону збагачує організм вітаміном С, допомагає подолати вірусні захворювання і цингу. Страви з хрону позитивно впливають на систему травлення та збуджують апетит. Він попереджає розвиток атеросклерозу, виводить холестерин, солі кальцію, які відкладаються у верхній частині хребта. Перед вживанням хрону пам’ятайте, що можлива індивідуальна непереносимість. Він протипоказаний людям, які страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також панкреатитом. Тому перед його вживанням обов’язково порадьтесь із сімейним лікарем.

цибуля.jpg

Цибуля - овоч не лише надає їжі більш насичений аромат і пікантний смак, але і приносить величезну користь для людського організму, насичуючи його вітамінами, мінералами, антиоксидантами, захищаючи від вірусів і бактерій. Ще лікарі Стародавньої Греції з успіхом застосовували даний овоч при лікуванні багатьох недуг. Цибуля ріпчаста містить комплекс вітамінів (групи В, С, Е, РР) і мінеральних речовин (сірку, фтор, залізо, калій, йод, цинк, фосфор, кальцій, натрій), кверцетин, фітонциди, цукри (глюкозу, фруктозу), пектинові сполуки, харчові волокна, сапоніни, ефірні олії, дубильні речовини, антиоксиданти, органічні кислоти. Завдяки такому значному переліку фітонутрієнтів цибулю відносять до біологічно активних продуктів, які використовують для профілактики та лікування різних патологічних станів. Гострий смак і досить різкий запах (аж до сльозотечі при нарізці коренеплоду) пов’язані з присутністю аліцину − ефірних масел з великим вмістом сполук сірки. Цибулеві фітонциди виявляють потужні антисептичні, противірусні та антимікробні властивості. Досить однієї нарізаною цибулини, щоб повітря в кімнаті очистилось від більшості найпростіших, інфекцій, вірусів та бактерій, а також мікроскопічних грибів. Цибуля також є інгредієнтом рецептів народної медицини від застуди, авітамінозу  та зміцнення імунітету.

брусниця.jpg

Брусниця відноситься до сильнодіючих природних антибіотиків з потужним протизапальним ефектом. Вона знімає жар, діє як сечогінний засіб, володіє терпкими властивостями і розганяє жовч. Причому цілющими властивостями володіють як її плоди, так і листя. У ягодах міститься бензойна кислота. Саме завдяки їй вдається зберігати ці лісові дари практично цілу зиму. Морси та настоянки на брусниці часто рекомендують при циститах та інших хворобах сечовидільної системи. В цьому випадку лікувальний ефект багато в чому досягається за рахунок глікозиду арбутіна. Крім того, корисні речовини, що входять до складу ягід, уповільнюють вікову дегенерацію тканин нервової системи. Брусничні морси сприяють виведенню токсинів з організму і відновлюють життєвий тонус.

гірчиця.jpg

Гірчиця володіє доведеними антимікробними, антигрибковими і протизапальними діями, які допоможуть при перших симптомах застуди й під час затяжного кашлю. А вас в дитинстві бабуся змушувала парити ноги в гірчиці? Або, можливо, коронним сімейним способом вилікувати застуду був гірчичний порошок, щедро засипаний в шкарпетки на ніч? У складі порошку гірчиці міститься куркумін. Він не тільки надає гірчиці жовтого кольору, але й володіє безліччю корисних властивостей. Чорний хліб з гірчицею допоможе позбутися патогенних мікробів в кишківнику. А полоскання горла гірчичним порошком, розведеним у теплій воді з медом, вилікує запалення і зніме першіння у горлі. В помірній кількості спеція нейтралізує токсини і налагоджує роботу шлунку. Однак захоплюватися нею не варто, оскільки - це може призвести до подразнення слизової оболонки стравоходу.

калина.jpeg

Ягоди, квітки, кора, гілочки і навіть кісточки - народна медицина буквально розібрала калину на складові і активно використовує усі її частини та мікроелементи у своїх рецептах. Воно й не дивно, адже рослина містить цілий букет корисних властивостей: відхаркувальну, сечогінну, знеболювальну, протимікробну, протизапальну, кровоспинну і спазмолітичну. Калина багата на вітамін С, що робить її відмінним допоміжним засобом в боротьбі з застудою і грипом. При цьому аскорбінова кислота відмінно засвоюється за рахунок вмісту в складі ягід вітаміну Р. Також ягоди надають протикашльовий вплив, знімаючи спазми верхніх дихальних шляхів.

журавлина.jpg

Ще одна корисна червона ягода - журавлина. Її рекомендують і для профілактики, і для лікування різних бактеріальних недуг. А про її можливості лікувати застуду і позбавляти від лихоманки - і зовсім можна складати легенди. Плоди цієї чудо-рослини не раз ставали предметом досліджень. Вчені виявили у складі ягід кислоти, які діють як антибіотик проти мікробів. Дослідники довели, що екстракт журавлини вбиває деякі штами бактерій, які виробили імунітет проти традиційних антибіотиків. Ягода ефективна і проти бактерій, що викликають виразку шлунку і гастрит. Однак при цих захворюваннях зловживати журавлиною не можна, тому що вона посилює секрецію шлункового соку і подразнює стінки шлунка.

чорна редька.jpg

Чорна редька містить вітамін С, калій, кальцій, сірка, магній - все це тільки приємні бонуси до потужного антисептичного, сечогінного, жовчогінного, бактерицидного і ранозагоювального впливу редьки. Цей непоказний овоч в союзі з медом допомагає в боротьбі з кашлем. Крім того, продукт нормалізує роботу органів травлення та покращує апетит.

Отже, якщо ми хочемо зміцнити імунну систему і допомогти профілактиці чи лікуванню бактеріальних інфекцій без шкоди для здоров’я, то можна використати природні антибіотики. Але перед їх вживанням із лікувальною метою потрібно обов’язково порадитись із сімейним лікарем чи гомеопатом.

 

Валентина БАТІЩЕВА,                            

методист обласного методичного кабінету

(безпеки життєдіяльності населення)

НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

 

 


   
Статті
9 Вересня15:49 Готуємось до сезону застуд за допомогою природних антибіотиків
7 Вересня16:17 Різновиди меду та його користь для здоров’я
3 Вересня15:50 Мобінг – психологічний терор
22 Липня15:59 Обережно, морозиво-енергетик! Більше шкоди, ніж користі
22 Липня11:43 Дбаємо про профілактику кишкових інфекцій та харчових отруєнь
7 Липня10:11 Надмірне перебування на сонці - шкідливе для здоров’я
11 Червня15:08 Безпека дітей під час літніх канікул
1 Червня11:32 Пожежна безпека на природі: аби відпочинок був вдалим
31 Травня11:47 Небезпека блискавки під час грози
13 Травня13:32 Дитяча допитливість та пластикові вікна
6 Травня10:39 Створення добровільної пожежної охорони на об’єктах суб’єктів господарювання
6 Травня10:16 Секрети успішного ділового спілкування
5 Травня15:53 Правила безпеки під час роботи за комп’ютером
16 Квітня15:03 Консультаційний пункт з питань ЦЗ при ТОВ „УК "Житло Сервіс Рівне”
29 Січня08:51 Як зміцнити імунітет взимку без ліків
Статті