Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Рівненської області

 ГоловнаСтатті7 Вересня, 2021р.
 Версія для друку

Різновиди меду та його користь для здоров’я

Опубліковано: 07.09.2021, 16:17

Мед – це продукт, який супроводжує нас з самого дитинства. Про його корисні властивості відомо багато, він є дуже потрібною їжею і хорошим косметичним засобом. Але звідки люди дізналися про цей продукт і коли почалася історія використання меду?

Історія меду є трохи довшою, ніж історія людства. Дослідження археологів і палеонтологів свідчать про те, що дикі бджоли існували ще за 56 млн. років до первісної людини. Корисні властивості меду, мабуть, були виявлені ще в кам’яному столітті. Вчені знайшли малюнок в місті Валенсія, який зображував сцену видобутку меду людьми, який датується саме цією епохою розвитку людства. Мед добували методом кочового бджільництва – люди на човнах опускалися по річці Ніл і збирали цілющий продукт, який відкладали бджоли на берегах річки. Та й на гербах – сімейних знаках давньоєгипетських фараонів  завжди зображувались бджоли.

бджоли.jpg

Сучасні вулики, які використовуються в бджільництві сьогодні, теж з’явилися не відразу. Схожих на них знайшли в Древній Греції. Саме греки навчилися збирати мед, регулювати його надлишки, а ще – створили наукову працю за тематикою  бджільництва. Арістотель – найвідоміший давньогрецький філософ і природознавець – також присвятив більшу частину своїх праць вивченню бджіл, оскільки сам був бджолярем.

Цілющі властивості меду необхідно шукати тільки в натуральному продукті, структура якого не була пошкоджена обробкою або хімічним впливом. Купувати мед варто лише у перевірених постачальників і тільки тоді, коли ви точно впевнені в його натуральності. Але, необхідно спочатку приділити належну увагу умовам, в яких буде перебувати цей продукт. Тільки тоді всі цілющі властивості будуть збережені.

Мед поєднує в собі антибактеріальні і антигрибкові властивості.  Його активно використовують в гомеопатії, рекомендуючи приймати замість цукру хворим на цукровий діабет. Відомо, що мед має сильну седативну властивістю, тому чайна ложка цього продукту часто служить „солодощами перед сном” для діток різного віку. Рекомендують використовувати мед і як засіб для загального зміцнення імунної системи, підвищення тонусу організму, життєвої сили і настрою. Щоденне вживання невеликих доз добре стимулює тіло людини, підвищує його опірність хворобам і інфекціям.

Дивно, але корисні властивості меду можна застосувати й для хворих на ожиріння. Мед має структуру, яка прямо протилежна структурі жиру, що означає – він може успішно застосовуватися для боротьби із зайвою вагою. Лікарі рекомендують в цьому випадку випивати невелику склянку води з малою порцією меду, розведеному в ній, натщесерце зранку.

Види меду і їх користь різні, але всі вони схожі тим, що достаток корисних речовин в складі продукту робить його кращим засобом для боротьби з різними недугами і поганим настроєм. Якщо придивитися до різних сортів меду, то навіть візуально помітно, що вони відрізняються характеристиками консистенції, кольору і тягучості. У одній баночці на ринку можна побачити бурштиновий рідкий мед, в іншій - темну коричневу густу масу з кристалами цукру. Мед може бути білим, жовтим, темним - але незалежно від свого виду він все одно залишається смачним і корисним. Як обрати? Орієнтуйтеся на власні смакові пристрасті і особливості вподобаних сортів меду.

вересковий.jpg

Існують різновиди меду. Темний, дуже тягучий, з відчутною гірчинкою - швидше за все, ви придбали вересковий мед. Головна його особливість - дуже повільна кристалізація. Якщо почав зацукровуватися, його можна перемішати дерев'яною ложкою - він знову стане рідким. У складі меду з вересу величезна кількість мінеральних компонентів, завдяки чому він є найбільш ефективним народним засобом при лікуванні хвороб серця, а також відмінно показує себе при відсутності апетиту.

липовий.jpg

Липовий мед один з найпопулярніших. Цьому сприяє те, що липа здавна шанується людьми, оскільки відвар її квітів володіє сильним потогінним ефектом і знижує температуру. Такими ж властивостями володіє і липовий мед. Це незамінний засіб при застуді, а також профілактиці простудних захворювань. Антисептичні властивості липового меду допоможуть зменшити кількість бактерій в порожнині рота і горла, а тому цей засіб може рекомендуватися в комплексному лікуванні фарингіту, тонзиліту та інших інфекційних захворювань горла. 

гречаний.jpg

Гречаний мед також користується популярністю. Оскільки гречка є одним з чемпіонів за вмістом заліза і білка в рослинних продуктах, то ці властивості характерні для меду. Його рекомендується вживати при хронічній втомі, недокрів'ї, а також підвищених фізичних навантаженнях. Він має темно-жовтий, майже коричневий колір. Цей сорт меду нерідко кристалізується, утворюючи великі зернятка. За смаком дуже приємний і не дуже солодкий.

акацієвий.jpeg

Акацієвий мед об’єднує два види меду - білий і жовтий, що зумовлено сортами дерева - жовтої і білої акації. За своїм складом вони майже ідентичні. Вважається, що акацієвий мед набагато рідше викликає алергію, а тому може бути використаний навіть людьми з порушеннями імунітету. Є в ньому каротин, а значить, він корисний для поліпшення стану очей. Він дуже подобається дітям, адже його смак солодкий, без найменшої гіркуватості. Дорослим акацієвий мед може допомогти в лікуванні виразкової хвороби шлунка, так як має протимікробну дію.

гірський.jpg

Гірський мед має різні сорти, які були зібрані на гірських вершинах. Класичними рослинами, що ростуть в горах, є жимолость, глід, черемха, терен, а також всі первоцвіти. Смак меду може відрізнятися в залежності від того краю, де він був зібраний. Більш того, навіть мед, зібраний з різних схилів гір, буде відрізнятися за смаком і за кольором. Він відрізняється дуже насиченим запахом трави і квітів, та зрідка, можна почути навіть фруктові нотки. Медичними рекомендаціями щодо його застосування є діабет, а також захворювання печінки. Народна медицина рекомендує застосовувати гірський мед при запамороченні і задишці, а також в якості заспокійливого засобу. Високогірний мед цінується дуже високо в зв'язку з тим, що цей продукт самі бджоли використовують для вигодовування свого потомства.

луговий.jpeg

Луговий мед іноді його ще називають квітковим медом, хоча, всі сорти меду збираються з квіткового нектару, має протимікробну дію, а тому може застосовуватися в лікуванні простудних захворювань. Корисний він і при хворобах серця, тому що містить багато калію. Він дуже запашний і увібрав в себе кращі аромати лугових трав і квітів.

Про мед можна розповідати нескінченно. Він - дивний дарунок природи. Недаремно ж деякі древні народи вважали, що бджоли не збирають мед із квітів, а приносять його прямо з неба, тому що мед - це краплі життєдайного сонячного світла, які проливаються дощами в небесному краї вічної весни.

 

 Валентина БАТІЩЕВА,

методист обласного методичного кабінету

(безпеки життєдіяльності населення)

НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

 

 


   
Статті
9 Вересня15:49 Готуємось до сезону застуд за допомогою природних антибіотиків
7 Вересня16:17 Різновиди меду та його користь для здоров’я
3 Вересня15:50 Мобінг – психологічний терор
22 Липня15:59 Обережно, морозиво-енергетик! Більше шкоди, ніж користі
22 Липня11:43 Дбаємо про профілактику кишкових інфекцій та харчових отруєнь
7 Липня10:11 Надмірне перебування на сонці - шкідливе для здоров’я
11 Червня15:08 Безпека дітей під час літніх канікул
1 Червня11:32 Пожежна безпека на природі: аби відпочинок був вдалим
31 Травня11:47 Небезпека блискавки під час грози
13 Травня13:32 Дитяча допитливість та пластикові вікна
6 Травня10:39 Створення добровільної пожежної охорони на об’єктах суб’єктів господарювання
6 Травня10:16 Секрети успішного ділового спілкування
5 Травня15:53 Правила безпеки під час роботи за комп’ютером
16 Квітня15:03 Консультаційний пункт з питань ЦЗ при ТОВ „УК "Житло Сервіс Рівне”
29 Січня08:51 Як зміцнити імунітет взимку без ліків
Статті